Tarih: 28 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  17489   

Xylophilus ampelinus
Bakteriyel Yaniklik



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Xylophilus ampelinus (Panagopoulos) Willems et al. = Xanthomonas ampelina Panagopoulos bakteriyel hastalik etmeni olup, infekteli bitki artiklari üzerinde kis gibi olumsuz kosullari geçirmektedir. Bakterinin tasinmasi su ve su siçramalari sonucunda gerçeklesir. Hastalik etmeninin inokulum kaynagi genellikle bulasik bitki materyalleridir. Yaprak yüzeyinde olusan lezyonlar ise sekonder inokulum kaynaklaridir. Bakteriyel etmen bu lezyonlardan diger yaprak ve bitkilere yagmur ya da su siçramalariyla dagilmaktadir. Hastalik dondurucu serin ve nemli havalarda daha fazla etkili olmaktadir. Bakteriyel etmen asmalarin iletim demeti bozulmalarina da neden olabilir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Erken baharda, bag sürgünleri koyu kahverengi çizgi seklinde lekelere sahiptir, bu sürgünler klorotik ve bodurdur. Hastaligin ilerleme durumunda tüm bitkilerde sulgunluklar görülür ve sonuçta sürgünler kuruyarak ölür. Lekelerin bulundugu kabuklarda siskinlikler ve çatlamalarda görülebilir. Hastalikli ile bulasan bitkilerin yapraklarinda ise küçük siyah lekeler veyahutta kenar nekrozlarina rastlanir. Hastliktan etkilen ana gövde üzerinde koyu ve uzun kanserler olusur ve bunlar üzerindeki meyveler olgunlasmadan dökülmektedir.



Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Hastaliktan ari, sertifikali fide ve fidanlarin kullanimi.
2. Infekteli bölgelerden getirilen kalemler sicak su uygulamasindan geçirilmeli (3 saat 45 °C sicakliktaki su da tutulabilir.).
3. Infekteli bitki dal ve sürgünler hastaligin olmadigi bölgeye kadar budanmali ve artiklar yok edilmeli.
Kimyasal mücadele
Yapraklar yari büyüklügüne ulasincaya kadar ve budamalardan sonra Bordo bulamaci ve bakirli preparatlar ile kimyasal ilaçlama yapilabilir.
YG
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Xylophilus ampelinus
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net